Sol Lucet Omnibus – Oana Vainer

This slideshow requires JavaScript.

sollucetomnibusOanaPaulaVainer-PLAKATnou-WEB

 

Oana Paula Vainer își construiește arta dintr-o perspectivă angajată, auto-reflexivă, operând permanent cu memoria afectivă. Lucrările ei pornesc din experiențe personale, povești simple alese empatic și autoreferențial, a căror subtilitate politică atinge probleme actuale: respectul pentru mediu, derapajele fundamentaliste sau diverse incongruențe ale sistemului.

Expoziția Sol Lucet Omnibus explorează proiecte care conturează o ipostaze din identitatea multiculturală a  artistei, în relație cu cetățeniile română și germană.

A white spot II continuă explorarea poveștilor altor imigranți din altă epocă, un proiect serial care în acest episod pornește de la o arhivă personală de fotografii, fiind un pretext de reflecție asupra propriei condiții. Colecția de diapozitive este un fragment din memoria unui grup de prieteni, care au migrat în Germania în perioada comunistă. O serie de imagini obișnuite, al căror conținut afectiv crește exponențial cu distanța și înstrăinarea. Peste ani locul primește noi semnificații printr-un proiect artistic al Oanei Vainer, generat de masivele defrișări din România. Fagi crescuți în Germania au traversat Europa în dubă pentru a fi plantați în România. Locul păstrat în memorie a fost scos din uitare prin intervenția artistei, care devine vocea acestor experiențe.

Omniprezența steagului în societatea civilă, este o măsură a alunecării patriotismului spre naționalism. În plină ascensiune în toată Europa, extrema dreaptă opune multiculturalismului un naționalism rudimentar care neagă diversitatea. Methodik der Farbenlehre este un răspuns plastic și totodată o poziționare critică la adresa naționalismului și a excluderii oamenilor prin prisma apartenenței la spații și culturi diferite. Acest amestec cromatic, un joc al petecelor colorate cusute într-un steag româno-german devine o poziționare reflexivă și cristică la adresa uzului și uzurilor specifice acestui simbol național, steagul.

Vulturul heraldic, alt simbol național comun Românie și Germaniei,  eliberat de toată greutatea și gravitatea istoriei se plimbă liber în expoziție. Două corpuri mute coboară în spațiu din videoperformance-ul Sol Lucet Omnibus. Artista consideră că, după forma aripilor observăm diferențe care trimit mai mult sau mai puțin la cele două reprezentări ale păsărilor de pe pașaportul român și cel german, în prezent amândouă în posesia mea.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s