SPAM – Drepturi fragile

Sorin Oncu  –  Drepturi Fragile

Instalație, tehnică mixă

Curator – Valentina Iancu

 

SPAM – program de artă în spațiul public, coordonat de Ioana Ciocan

Parcul Carol I (Zona Arenele Romane) pe fostul soclu al sculpturii dr. Constantin Istrati de Oscar Späthe

Vernisaj –  NAG #8, 23 mai 2014, ora 19

 

Image

Vineri, 23 mai 2014 după ora 19 în Parcul Carol I poate fi văzut o nouă intervenție artistică în cadrul programului de artă în spațiul public SPAM. Sorin Oncu semnează instalația Drepturi fragile, o lucrare conceptuală de artă politică în care chestionează limite ale noțiunii de egalitate între oameni.

Uniunea Europeană, întocmai ca Statele Unite ale Americii, tolerează în interiorul graniței politici inegale vizavi de minoritățile sexuale. Inexistența unor poziții concrete la nivel european care să protejeze drepturile omului, prin crearea la centru a unui discurs anti-homofob clar încurajează  continuitatea discriminării. Ambiguitatea lasă la latitudinea statelor naționale dreptul la căsătorie al persoanelor de același sex, care devine dependent  de ignoranța și conservatorismul  unei elite politice heteronormative.

Deși nu sunt afirmate și susținute politici non-discriminatorii pentru toți locuitorii uniunii, drapelul UE este promovat adesea ca simbol al unei democrații bazate pe egalitate. Acest dublu-standard face tolerabilă și absența unei educații bazate pe egalitate care să poată diminua homofobia și transfobia, încurajând comportamente sociale nediscriminatorii.

Proiectul Drepturi fragile este prezentat în spațiul public ca răspuns la unul dintre cele mai prezente discursuri publice heteronormative, înscris în sfera unei discriminări care poartă o mască a toleranței: excluderea comunității LGBT din spațiul public.

Limitarea dreptului la căsătorie este susținut prin argumentul conservării unor obiceiuri tradiționale, care suprapun până la confuzie discursul politic celui de factură religioasă. Cu excepția grupurilor de activiști (și de multe ori chiar în interiorul acestora) societatea europeană este heteronormativă. Drepturi fragile devine în spațiul public o voce care chestionează discursuri și politici homofobe prezente la nivel național și European. (Valentina Iancu și Sorin Oncu).

SPAM este realizat cu sprijinul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Parteneri media: radio GuerrillaBeWhere!, Adevărulmodernism.ro, Revista Arta

Organizator: Fundația Cultural Umanitară Om bogat, Om sărac-OBOS

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s