Basarabia cui?

mars basarabia pamant romanesc1

Duminică, 20.10.2013, București. Centrul orașului a fost agitat de un marș mai puțin obișnuit. Imaginea oamenilor care fluturau steagul României îmbrăcați în costume populare este halucinantă. Privindu-i simt o relativizarea absurdă a timpului. Sunt imagini interbelice care se derulează în fața ochilor mei. Un tricolor lat și foarte lung, purtat de mulți oameni, pe modelul curcubeului desfășurat pe stradă la Gay Fest, dar atitudinea celor care îl poartă este net diferită. Fețele lor nu sunt zâmbitoare și prietenoase.  Îmi apare în fața ochilor o față a societății românești pe care am refuzat s-o văd până când a devenit prea evidentă ca să pot să o mai ignor.

Nu știu ce au scandat dar mesajele de pe pancarte și vestimentația celor mai mulți dintre protestatari trădează identitatea naționalistă de factură neolegionară a mișcării. Canonizarea sfinților din închisori sau figura lui Mihai Viteazul pe harta României alăturate sloganurilor militante pentru unirea cu Basarabia sunt mesajele transmise de participanții la marș. Basarabia pământ românesc, acest slogan care a invadat toată țara! A fost scris în cele mai ciudate locuri: sub podurile de pe șosele, pe zidurile clărilor din zeci de orașe și sate din țară. Discursul unionist, idealul naţional din secolul XIX şi prima jumătate  secolului XX rămâne acelaşi. Ne întoarcem cumva în timp sau am rămas de fapt acolo?

mars basarabia pamant romanesc

mihai viteazul

Mi se spune că este mișcarea tuturor românilor. Fals. Nu suntem toți prinși de această isterie naționalistă, nu înțelegem toți politica în acești termeni. De la 21 august 1991 Republica Moldova este stat independent. Articolul 1 al Constituției Moldovei spune: „Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil.” Astăzi, în București, un grup de români cere încălcarea autonomiei, integrității teritoriale și independenței altui stat sub pretextul că “Basarabia este pământ românesc”. O altă formă de colonialism? Dincolo de argumentele istorice care ar contrazice această afirmație, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul au murit deja din Evul Mediu și de atunci istoria s-a scris altfel decât vor naționaliștii să vadă, mă întreb de ce mișcarea asta se naște în România. Nu în Basarabia. Isteria teritorială pare să fie un lait-motiv al zonei. Naționaliștii maghiari vor Ungaria mare, care include și Transilvania. Naționalismul românesc și cel maghiar sunt ca două picături de apă. Unii se încăpățânează să rămână de partea greșită a istoriei, să aleagă idealurile mistificate ale unui naționalism periculos care încalcă drepturile fundamentale ale celor din jur.

Un text mai vechi, care merită recitit: România Pământ Moldovenesc.

costume populare pe strada

sfintii inchisorilor

steag basarabia

Pentru că sunt permise aceste mișcări încep să devină periculoase. În această seară la marșul “Uniți salvăm roșia montană” trei protestatari (două fete şi un băiat) care fluturau un steag anticapitalist a fost loviţi de indivizi dintr-un grup fascist (îmbrăcați în tricouri cu Basarabia). Este un alt semnal de alarmă care sper să nu fie ignorat și mișcările de extremă dreaptă să fie cât mai curând interzise în România.  Fundamentate pe mituri obsesile naționaliste nu permit unei societăți să se dezvolte, concentrându-se totdeauna pe false probleme care nu de puține ori calcă flagrant drepturile celorlalți.

Sper ca mişcarea Uniţi salvăm să se delimiteze de discursul fascist şi să ia o poziţie publică foarte clară prin care să critice evenimentele de aseară.

Advertisements

2 thoughts on “Basarabia cui?

    1. Libertatea se termina acolo unde începe să calce drepturile altora. Și din păcate, se pare că educația nu ne ajută să gestionăm libertatea astfel încât să nu plutească atâta ură în societate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s