Activismul indignaților: “Neam săturat”

În 2012 vede lumina tiparului la Montpellier un manifest în care scriitorul francez Stéphane Frédéric Hessel scandează lumii întregi „Indignez-vous!” Pe fondul crizei economice și politice indignarea a devenit o stare de fapt în lumea întreagă, un final fericit nefiind încă anticipabil.

În acest val de indignare aproape generalizat dreptul de a protesta a devenit un imperativ categoric al societății contemporane. Absența culturii protestului a fost pas cu pas demontată și în România unde, din ianuarie 2012, încep să se contureze timid valuri de proteste împotriva puterii.

Acapararea  recentă a protestelor din stradă de partide și organizații politice trimite însă manifestările din spațiul public în derizoriu. Protestul un drept al oamenilor tinde  să își piardă semnificațiile și în mod evident impactul. Care sunt soluțiile pentru exprimarea nemulțumirilor?

Începe să prindă contur protestul pașnic, tot în lina ideilor lui Gandhi, construit cu mijloace artistice. Încercările venite în special din zona dansului contemporan au rămas însă izolate la marginea societății civile din varii motive pe care nu cred că are nici un rost să le aduc în discuție.

O alternativă promițătoare a fost propusă și dezvoltată de Robert Șopârlache și Cosmina Ivanov,  pe facebook: „Neam săturat”.  Proiectul de activism civic inițiat în iulie recurge la mijloace artistice pentru a transmite nemulțumirile resimțite de o parte a societății românești și articulate tot mai acut în ultimele luni. Creativitatea stabilește ideologia, activismul prin artă devenind aici o punte de legătură pentru coagularea într-o comunitate a nemulțumiților societății eliberate de partizanat politic. Pancarta minimală cu inscripția „neam săturat” este purtată în fotografii de tot mai mulți oameni, din toate categoriile sociale. Mesajul simplu a fost receptat rapid, fiind chestionat uneori din punct de vedere gramatical.

Eludarea ironică a cratimei conturează prin omofonia dintre “ne-am” și “neam” o eroare indusă care subliniază subiectul permanent ignorat de întreaga clasă politică: societatea românească. Societatea indignată care din ianuarie 2012 spunea: “PD-L+USL=aceeași mizerie”. În contextul protestelor mimante de partide din ultimele săptămâni, un discurs neutru prin care cetățenii solicită dreptul de a fi reprezentați prin politici îndreptate spre dezvoltare, acest tip de revendicare s-a pierdut între scandările propagandistice din Piața Universității.

Creativitatea celor doi artiști inspirată din realitatea socială  a născut și o serie de polemici. Faptul că s-au trezit alungați de pe stradă din Piața Universității sau de negociatorii SPP de la sedii de campanie nu i-a descurajat.  Demersul lor, receptat pozitiv în mare măsură, a fost însă chestionat de alți tineri internauți. Principalele reproșuri care s-au adus proiectului sunt legate de absența mizei. Răspunsul este simplu. Mijloacele artistice nu permit și nu pretind schimbări majore ale realității unui stat, dar pot chestiona legitimitatea puterii. Esențial este faptul că aparent banalul “neam săturat” indică o stare de fapt care aduce în derizoriu luptele de putere de la guvernare.

Comedia neagră pe care românii o trăiesc în fiecare zi, acapararea de politic a opțiunii oamenilor de neparticipare la jocurile recente, chestionarea democrației, obligativitatea de-a alege mereu răul cel mai mic sunt câteva dintre argumentele generice care duc la apariția lipsei totale de încredere. Mesajul “neam săturat” revendică reprezentare (mă refer aici la idealista opțiune de politician aflat în slujba cetățeanului).

Un proiect început în iulie a adunat câteva mii de susținători care cresc zilnic, în ciuda faptului că prea puțini mai au încredere într-un proiect neutru.  Însă: semnalul de alarmă a fost tras, iar comunitatea indignaților “neam săturat” se extinde in fiecare zi cu potențialul să devină vizibilă pentru reprezentanții statului, direct vizați. Se vorbește despre: un neam sătul până-n gât de politicieni nesătui.

Îi găsiți aici: http://www.facebook.com/neamsaturat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s