Marcell Nemes Jánoshalmi (1866-1930), colecționarul-mecena

Image

Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta (Szépművészeti Múzeum) a organizat, în perioada 26 octombrie 2011-19 februarie 2012, o amplă expoziție dedicată colecționarului-mecena Marcell Nemes Jánoshalmi (1866-1930). Proiectul De la El Greco la Rippl-Rónai. Marcell Nemeș patron al artelor și colecționarprezintă o selecție dintre cele mai importante piese care i-au apar­ținut lui Marcell Nemes, reușind totodată să dezvăluie publicului biografia și personalitatea controversată a celui mai important colecționar de artă din Ungaria.

Marcell Nemes (Mózes Klein) s-a născut pe 12 iulie 1866, într-o familie numeroasă, în orășelul Jankovácz (devenit ulterior Jánoshalma). După epidemia de holeră din 1872, familia s-a mutat la Lippa. Cu excepția unui unchi care a devenit rabin – Sámuel Klein –, s-au păstrat foarte puține informații despre familia colecționarului. Întreaga comunitate de evrei, atît din orașul său natal, cît și cea din Lippa, a fost omorîtă în perioada Holocaustului, cel mai probabil motiv pentru care documentele referitoare la familia Klein s-au pierdut. În anul 1880, Marcell Nemes s-a mutat la Budapesta, unde a activat ca antreprenor în minerit și silvicultură. Mai tîrziu, a devenit proprietarul unui important magazin de desfacere pentru vînzarea cărbunilor, fiind totodată implicat și în alte ramuri importante pentru dezvoltarea economiei maghiare a momentului.
Din 1904-1905, cînd sînt atestate primele achiziții de opere de artă făcute de Nemes, pînă la sfîrșitul vieții, a rămas un client obişnuit al artiștilor maghiari contemporani. În colecția sa se regăsesc lucrări reprezentative semnate de cei mai importanți artiști maghiari ai momentului, ca: Szinylei Merse Pál, Munkácsy Mihály, Dósa Géza, Paál László, Lotz Károly, Rippl-Rónai Jósef, Ferenczy Károly,Vaszary János, Czóbel Béla Gulácsy Lajos, Czigány Drezső, Székely Bertalan etc. Alături de lucrările unor inovatori ai momentului, Macell Nemes a achiziționat și artă semnată de tradiționaliști sau academiști; în primii ani, colecția, inegală valoric, denota un gust eclectic și deopotrivă cosmopolit. Majoritatea lucrărilor le-a achiziționat din expozițiile Salonului Oficial de la Budapesta, din expoziții personale sau direct din atelier, intrînd rar în contact cu piața de artă maghiară. După anul 1910, colecția lui Marcell Nemes devenise atît de faimoasă încît „ar­tiș­tii maghiari în viață își doreau la fel de mult să ajungă în colecția lui Nemes ca în Muzeul de Arte Frumoase”*. Activitatea de colecționar a fost dublată permanent de aceea de mecena al artelor, Nemes ajutînd adesea artiștii cu probleme financiare. Totodată, colecționarul-mecena s-a implicat în consolidarea colecției Muzeului de Arte Frumoase, donînd în repetate rînduri o bună parte din lucrările pe care le achiziționa acestei instituții.
Fiind adesea pe drumuri, cu afaceri prin Europa și Statele Unite, Marcell Nemes a reușit să achiziționeze și unele opere de valoare pentru patrimoniul internațional. Este considerat primul colecționar de El Greco (Domênikos Theotokópoulos), fiind în fapt și primul care l-a readus pe artistul cretan activ la Toledo în atenția publicului și a colec­ționarilor de artă. În anul 1911, colecția devenise foarte cunoscută la nivel internațional, fapt confirmat de vizita pe care i-a făcut-o Le Corbusier, împreună cu tînărul istoric de artă August Klipstein. Ca mulți alții, cei doi francezi fuseseră atrași de renumele pe care îl cîștigase El Greco.
Alături de El Greco, din inventarul colec­ției Nemes au făcut parte și alte nume rezonante ale artei europene, cum ar fi: Lucas Cranach, Gustave Courbet, Chardin, Aristide Maillol, Paul Cézanne etc. Multe dintre aceste opere au făcut obiectul unor donații către Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta, Pinacoteca din München (unde colecționarul și-a petrecut ultimii ani din viață) și alte muzee din Ungaria sau Franța.

Opțiunile sale plastice s-au îndreptat, în general, spre pictură și arte decorative, rareori achiziționînd sculptură și grafică.

Personalitatea lui Marcell Nemes a marcat cultura maghiară de la începutul secolului al XX-lea, donațiile valoroase care i-au adus titlul de conte din partea arhiducelui Franz Ferdinand l-au transformat în cel mai cunoscut și pe drept apreciat patron și mecena al artelor din Ungaria. Muzeul de Artă din orașul său natal, Jánoshalma, îi poartă numele, drept omagiu pentru eforturile și donațiile în bani și obiecte cu care se presupune că a contribuit și pentru înființarea acestui muzeu.
Selecția prezentată de Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta reconstituie aproa­pe complet activitatea acestui personaj complex, care și-a dedicat aproape întreaga viață pasiunii pentru artă. Pornind de la reconstituirea camerei de lucru a lui Nemes (foto), unde este inclus și un portret pe care Oskar Kokoschka i l-a făcut în 1929, traseul curatorial este continuat cu o secțiune documentară în care este prezentată, în amănunt, viața lui Nemes, cu accent pe cele patru componente ale relației sale cu arta: colecționar, mecena, donator și negustor ocazional.

Îngropat în datorii, în ultimii ani din viață, Marcell Nemes a fost nevoit să scoată la licitație, la Paris și Amsterdam, mai multe lucrări. După ce a murit, executorul său testamentar a fost, de asemenea, forțat să vîndă aproape toată colecția pentru a-i putea plăti pe creditorii colecționarului. Din această cauză, foarte multe piese care au făcut parte din colecția Nemes sînt astăzi împrăștiate în toate colțurile lumii. Selecția prezentată la Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta este axată pe lucrări aflate în colecții publice din Ungaria. Expoziția De la El Greco la Rippl-Rónai. Marcell Nemeș, patron al artelor și colecționar a adus în fața publicului un colecționar rafinat, cu înțelegere profundă pentru artă.

_________

* István Németh, „Marcell Nemes – The Art Patron“, în catalogul expoziției De la El Greco la Rippl-Rónai, Szépművészeti Múzeum, 2011, p. 81.

Aticol aparut in Observator Cultural nr. 616 din martie 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s