feminitarte

 

Procesul simbolizării imaginii feminine în artă este un subiect permanent preferat de artiștii din toate timpurile, din toate colțurile lumii. Fiind asociată celor mai intime momente ale existenței umane, reflecția asupra naturii femeii devine un reper ultim al sensibilității puse în operă. Vorbind despre feminitate spațiul dintre arta provocării și arta de consum se diluează, artistul manifestându-se liber în fața motivului. Cum este privită feminitatea în secolul post-revoluției sexuale? Într-o societate bazată aparent pe egalitatea între sexe care valorizează diluarea până la anulare a unor elemente specifice genurilor?

Imaginea femeii în societatea contemporană tinde în relațiile de putere spre anihilarea feminității clasice promovând nuanțe preluate din atributele generic recunoscute drept masculine: putere, stabilitate, duritate. Sunt reale aceste clișee? Cum este percepută femeia contemporană și cum arată feminitatea într-un secol în care multe dintre atributele feminității au fost vulgarizate și exploatate mercantil? Mai are ideea de feminitate relevanță astăzi?

Expoziția Feminitarte este construită ca un serial reflexiv fiind percepția reprezentată a artistului contemporan asupra feminității. De la idealul promovat de  media și publicitate, la stereotipuri clare tip Barbie sau Playboy sau frumusețea simplă a femeii din imediatul cotidian, selecția prezintă tipuri și tipare ale feminității. Ridicând unui număr mare de artiști, diferiți în esență, problema reprezentării feminității; răspunsurile sunt unificate sub trei mari direcții de abordare tematică: gestul erotic implicit și explicit, frumusețea contemporană, deja clasică, a femeii tip Barbie – 90/60/90 sau sugestia simbolică a unei feminități delicate și subtile deopotrivă.

Am alăturat artiști diferiți în încercarea de-a valorifica mai multe perspective, de-a obiectiva un discurs al artiștilor asupra subiectului ales. De la viziunea masculina asupra femeii la reflexii introspective ale artistelor, expoziția propune tipuri și tipare de discurs care pot reprezenta un relevant punct de pornire pentru o cercetare asupra femeii în context actual. Pornind de la evaluarea și definirea feminității prin artă se pot căuta răspunsuri despre femeia contemporană.

Fiecare artist idealizează specific femeia, propunând un discurs singular, inspirat din particularul distinct al experiențelor și ideilor personale. Prin coagularea acestui grup divers se articulează propuneri spre o definire a feminități. Percepția asupra calităților feminine diferă substanțial. Sunt valorizate pe rând anumite aspecte ușor recognoscibile drept atribute ale feminității: erotismul senzual, delicat; eleganța, micile pasiuni de zi cu zi pentru modă, jucării, accesorii.  Apar tipuri și tipare de frumusețe, stereotipii, viziuni inedite care valorizează frumusețea convulsivă elogiată de Breton. Feminiarte transcrie vizual și extins De ce iubim femeile e lui Mircea Cărtărescu, rămânând o sumă de argumente care susțin nevoia permanentă a prezenței eternului feminin.

O concluzie parțială a selecției este că în societatea contemporană feminitatea rămâne imposibil de definit. Percepția individuală și pur subiectivă asupra calităților feminine ține de natura intimă a fiecăruia!

 

* text publicat in catalogul expozitiei feminitarte, deschisa la Art Yourself.

 

Imgagini din expozitie AICI

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s