“În atelierul artistului” sau eleganţa Donnei Alba…

Născut la Craiova, într-o familie bogată, Theodor Aman (1831-1891) primeşte din partea familiei sprijin financiar pentru a studia pictura la Paris. Format în spiritul şcolii franceze; un artist intelectual şi erudit, începe să picteze sub influenţa ideilor revoluţionare de la 1848 compoziţii istorice cu rol naţionalist şi educativ, fiind primul şi cel mai important creator român care a valorificat deopotrivă prezentul şi trecutul istoric. Personalitate empatică şi săritoare, o bună parte a vieţii şi-a dedicat-o elevilor de la Şcoala Naţională de Artă, instituţie pe care a înfiinţat-o în 1864, împreună cu pictorul Gheorghe Tăttărascu (1818-1894).

Din perioada studiilor pariziene şi până la finalul carierei sale artistice, Aman a reluat programatic tema atelierului, marcând astfel etapele prin care pictura sa a trecut de la micile stângăcii ale începutului la preocuparea ulterioară pentru atmosferă, atribuită contactului cu tehnica impresionistă. Alegerea şi reluarea acestei teme au rol de manifest către societatea românească, afirmând statutul de individualitate creatoare a artistului modern.

Dintr-o paletă vastă de posibilităţi, lucrarea lui Aman “În atelierul artistului” a fost aleasă drept cea mai reprezentativă pentru atmosfera romanului Donna Alba. Compoziţia reprodusă pe coperta cărţii reprezintă, într-o perspectivă extinsă, atelierul cel mare al artistului aflat la parterul casei din Strada Clemenţei, devenită, după moartea sa, muzeu (astăzi C.A. Rosetti). Deopotrivă atelier, dar şi locuinţă, local al unor frecvente reuniuni mondene ale high-life-ului bucureştean de odinioară, clădirea a fost construită în 1869, după planurile artistului, decoraţiunile exterioare şi interioare, mobilierul fiind executate aproape în întregime de Aman.

Pictura de faţă surprinde la pian o doamnă elegantă din înalta societate, ipostază uşor de asociat eleganţei rafinate cu care Gib Mihăescu o conturează pe Donna Alba.
Lucrarea “În atelierul artistului” este un ulei pe lemn, 49 x 60,5 cm şi se află expusă la Muzeul Naţional de Artă al României, Galeria de Artă Românească Modernă

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s